in

Apple подготвя своя търсеща машина

Apple подготвя своя търсеща машина

Според статия във Financial Times, Apple работят много активно по разработването на собствена търсеща машина, която да замени тази на Google в устройствата на компанията.
В момента Google плащат между 8 и 12 милиарда всяка година, за да бъдат търсачка по подразбиране в Apple устройствата и всички са доволни от сделката. Според регулаторните органи в САЩ обаче, това не е в интерес единствено на клиентите и създава монопол в предлагането на услуги за търсене в Интернет. Властите са твърдо решени да прекратят договора между IT гигантите и от Apple явно бързат да си подсигурят резервен вариант. 

За това, че Apple създават своя търсеща машина, се говори от известно време и в различните медии се изтъкват няколко причини и “доказателства”: 

– Регулаторните органи в САЩ и ЕС не са щастливи от силата на Google. Наскоро Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстов иск срещу Google. Според властите, компанията е монополист на пазара и сделката между Apple и Google е посочена като част от порочната практика за налагане на монопол. Разследването е продължило около година и няма начин в Apple да не са знаели предварително за изводите от него, както и за съответните последствия.

– В iOS 14 и iPadOS 14 търсенето в Spotlight Search вече не се извършва с помощта на Google. На сайта на фирмата пише: “Applebot е уеб роботът на Apple. Продукти като Siri и Spotlight Suggestions използват Applebot.

– Apple усилено и приоритетно назначават специалисти, които работят в областта на търсещите машини.

– Apple имат огромен финансов ресурс и голяма дългосрочна инвестиция не е проблем за фирмата. Не е проблем и да загубят парите, които получават от Google.

– Много специалисти потвърждават, че в последните месеци Applebot редовно обхожда сайтовете на клиентите им – нещо, което досега не се е случвало. Тази рязка промяна в активността на Applebot определено подсказва, че Apple имат интерес в областта на търсенето.

Търсеща машина с възможностите на Google, но концентрирана върху неприкосновеността на личните данни на клиентите, би била прекрасна добавка към огромната екосистема на Apple.   

Една търсачка специално за клиентите с устройства Apple би била много персонализирана, точна и ефикасна, защото ще получава много информация за това какви са вкусовете и навиците им. Apple могат да си позволят да пускат много малко реклами и то само на собствените си продукти, както и да не продават информация за клиентите си на други фирми и организации. Така клиентите на Apple ще получат точно това, което най-много искат – специално отношение и повече сигурност. Ако така се наложи убеждението, че личните данни са по-защитени при Apple, отколкото при Google и Android, това би привлякло милиони нови клиенти, които ще направят екосистемата на Apple още по-силна, самостоятелна и генерираща още по-големи печалби.
 
И разбира се, би било огромен успех за Тим Кук, който и сега печели купища пари за Apple, но все още е в сянката на великия Стив Джобс.  

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Хакнаха Тръмп

Холандски хакер твърди, че е влизал в Twitter акаунта на Тръпм и паролата му е била елементарна – maga2020!

Щатите ще позволят доставки на чипове за Huawei

Щатите ще позволят доставки на чипове за Huawei