in

Google отговори на обвиненията в монопол с отворено писмо

Google с отворено писмо за обвиненията в монопол

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Google на 20 октомври. В иска се твърди, че компанията е използвала доминиращата си пазарна позиция, за да разпространява своите продукти и да възпрепятства използването на тези на конкурентите. Министерството смята, че един от инструментите е операционната система Android, която задължава производителите да инсталират предварително услугите на Google.

В тази връзка Google публикува отворено писмо в което отрече обвиненията за налагане на монопол  и заяви, че потребителите избират търсачката и другите продукти на фирмата по собствено желание, а не поради липса на конкуренция. Според корпорацията обвиненията на  Министерството на правосъдието се основават на противоречиви аргументи и тяхното прилагане може да доведе до налагане на услуги с по-ниско качество от предлаганите от Google, както и до повишаване на цените на смартфоните. 

„Да, подобно на повечето фирми, ние плащаме за популяризиране на нашите услуги. Нормално е когато производителите на зърнени закуски плащат на супермаркета, за да бъдат подредени стоките им на нивото на очите на купувача, вместо на най-долния рафт. Що се отнася до цифровите услуги, закупените устройства също имат специфични “рафтове”. За мобилни устройства тези “рафтове” се контролират от Apple, както и от компании като AT&T, Verizon, Samsung и LG. При настолните компютри това пространство на “рафтовете” се контролира предимно от Microsoft.  
И така, ние договаряме споразумения с много от тези компании за “рафтове на нивото на очите”. Но нека бъдем ясни – нашите конкуренти също са лесно достъпни, ако искате да ги използвате. 
Нашите споразумения с Apple и други производители на устройства не се различават от споразуменията, които много други компании традиционно използват за разпространение на софтуер. Други търсачки, включително Bing на Microsoft, се конкурират с нас за тези споразумения. И нашите споразумения са преминали многократни антитръстови прегледи.” 

Едно от ключовите обвинения в делото на Министерството на правосъдието е, че потребителите в САЩ нямат достатъчно опит в използването на цифрови услуги и това ги затруднява да изберат конкурентна търсеща машина. От Google оборват това твърдение като дават пример с браузера Firefox, който дълго време използваше Yahoo като търсеща машина по подразбиране. Оказало се, че първата работа на огромна част от потребителите след инсталацията на Firefox е била да сменят търсещата машина с тази на Google. Съвсем доброволно и без никакви технически затруднения. Това според компанията ясно показва, че хората използват Google не защото трябва и някой им го е наложил, а защото го предпочитат. 

„Разбираме, че с успеха идват критиките, но ние ще отстояваме позициите си. Антитръстовото законодателство има за цел да насърчава иновациите и да помага на потребителите, а не да променя играта в полза на конкретни фирми или да затруднява достъпа на хората до услугите, които желаят да използват. Убедени сме, че съдът ще заключи, че този иск не отговаря нито на фактите, нито на закона. “, завършва писмото.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Популярен блокер на реклами се използва за злоупотреби и трябва да бъде деинсталиран

Популярен блокер на реклами се използва за злоупотреби и трябва да бъде деинсталиран

Хакнаха Тръмп

Холандски хакер твърди, че е влизал в Twitter акаунта на Тръпм и паролата му е била елементарна – maga2020!