in

Apple е най-големият клиент на облачните услуги предлагани от Google

Apple е увеличила драстично обема на данните, които съхранява в облачните услуги на Google, което предполага, че нуждите ѝ от място за съхранение на данни нарастват толкова бързо, че собствената и инфраструктура не може да се справи.

Apple възнамерява да похарчи 300 милиона долара за сървърни услуги в “облаците” на Google през 2021 г., което е с 50% повече от миналата година. Известно е, че само през ноември миналата година Apple e увеличила обема на данните, съхранявани от Google, с 470 петабайта до общо 8 екзабайта. За сравнение, само 1 екзабайт е достатъчен за съхраняване на видеоразговор с продължителност над 237 000 години.

Компанията вече се счита за най-големия корпоративен клиент на облъчни услуги предлагани от Google. Дори се говори, че служителите в дейта центровете на Google наричат Apple с шеговитото „Bigfoot“, заради огромните размерите на данните и.

И наистина, Apple е абсолютният лидер по отношение на заявките за място за съхранение. 470-те петабайта, които компанията е добавила през ноември, са почти толкова, колкото общото потребление на вторият по големина клиент на Google – собственикът на TikTok ByteDance. На трето място в „класацията“ е Spotify с 460 петабайта, на четвърто – Twitter с 315 петабайта и на пето е Snapchat с 275 петабайта.

Изглежда, че Apple получава и специално отношение, което и позволява да сключи много изгодна сделка. Според калкулатора на един от сайтовете на Google, 8 екзабайта за съхранение би трябвало да струват 218 милиона месечно, а Apple плаща само 300 милиона долара годишно за същото количество данни.

Очевидно при тези цени, за компанията е по-изгодно да наема място за съхранение, отколкото сама да изгражда центрове за данни. Възможно е и Apple просто да няма време да го направи, под натиска на лавината от нови данни на клиентите си.

За да се застрахова и да си осигури специални цени, Apple съхранява част от информацията си в сървърите на Google, а друга част в тези на Amazon. Разбира се данните се криптират от Apple, така че доставчиците на облачни услуги да нямат достъп до тях.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Щатите разбиха бизнеса на HUAWEI

Американските санкции задушават смартфон бизнеса на Huawei

Ричард Брансън се готви да победи Джеф Безос в милиардерската битка за Космоса

Ричард Брансън се готви да победи Джеф Безос в милиардерската битка за Космоса