in

Google създава свой собствен процесор

Google създава свой собствен процесор

Според слуховете предстоящият Google Pixel 6 вместо обичайния Snapdragon ще получи чип, наречен Whitechapel – собствена разработка на Google. За проектирането и производството на чипсета, компанията е потърсила помощ от Samsung. По-точно от отдела, отговарящ за фамилията Exynos. 

Ако се вярва на изтичането на информация, Whitechapel GS-101 ще има осем ядра: едно високопроизводително ядро (Cortex A78), три ядра с намалена честота и четири енергоефективни ядра (Cortex A55).

Очевидно е малко вероятно да видим новото „суперядро“ X1 от най-новия Snapdragon 888. Той има някои проблеми, а и Google се стреми да поддържа баланс между производителност и енергийна ефективност в своите смартфони.

GS-101 по-скоро ще се конкурира с чипсета Snapdragon 870 или Samsung Exynos 1080 5G. Това означава, че процесорът на Google ще отстъпва на върховите Snapdragon 888 или Exynos 2100 по отношение на максималната производителност, но ще може да поддържа стабилна производителност за по-дълго време при тежки задачи.

Що се отнася до графиката, Whitechapel използва Mali-G78, познат ни от Galaxy S21. Тази подсистема е достатъчна за 120Hz екран и добра скорост в игрите. Процесорът би трябвало да бъде оборудван и с 5G модем, най-вероятно на Samsung. Някои източници твърдят, обаче, че Google ще бъде принудена да използва за пазара в САЩ чипа X-55 на Qualcomm заради патентни споразумения.

Източникът споменава, че Whitechapel GS-101 ще разполага с осъвременена версия на чипа Pixel Neural Core, която ще се грижи за подобряване на качеството на фотографиите. В процесора ще бъде интегриран и чип за сигурност Titan M.

Защо Google разработва собствен процесор?

Може би технологичният гигант вече е готов напълно да копира модела на Apple и да изгради единен хардуерен и софтуерен комплекс, които да дава на компанията по-голяма свобода и да и позволи на устройствата и да изпъкнат с качество, стабилност и производителност. Разработването на хардуер “по мярка” ще позволи на компанията да променя архитектурата, без да се ограничава в нищо, въвеждайки важни софтуерни функции на хардуерно ниво.

Има вероятност Google да цели и постигането на по-голям контрол върху пазара на Android устройства като произвежда не само софтуера, но и по-важните хардуерни компоненти. Това ще позволи на IT гиганта да актуализира по-често и по-дълго време джаджите с Android. В момента Qualcomm, чиито процесори са в Pixel, поддържа пакети с драйвери за не повече от три години след пускането им в продажба. Това не позволява на Google да осигури пълна поддръжка на собствените си устройства за период до пет години – по примера на Apple. С Whitechapel GS-101 и неговите наследници Google ще реши този проблем. При това не само за своите собствени устройства, но и за останалите джаджи работещи с чипсети произведени от Google.

Разбира се, причината може и да е по-глобална – Huawei. След бруталните американски санкции, китайците се отделиха от екосистемата на Google и започнаха разработката на своя силно модифицирана версия на Android. Плановете им са да се превърнат в китайската версия на Apple, като постепенно разработят изцяло своя операционна система, по-удобна, по-бърза и по-добра от тази на Google. При това отлично оптимизирана да работи с хардуера произвеждан от Huawei.

Засега китайците определено са догонващия играч и Google имат голяма преднина, но това може да се промени през годините. Huawei показаха, че не трябва да бъдат подценявани и са опасен конкурент. Затова американската корпорация може да е решила също да разработи изцяло свои устройства и да покаже пълното си превъзходство, обезсмисляйки усилията на конкуренцията.

Най-вероятно крайната цел е тоталното ограничаването на Huawei до китайския пазар и бавното унищожаване на зараждащата се около HarmonyOS нова екосистема, която би могла да стане изключително опасен конкурент на Android.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Apple спира iPhone12 mini

Apple спира производството на iPhone 12 mini поради липсата на търсене

Състезанието за софтуер на HUAWEI е с награден фонд 1 000 000 долара

Състезанието за софтуер на HUAWEI е с награден фонд 1 000 000 долара