in

Microsoft представи Windows 11

Windows 11 изглежда добре!

Microsoft официално представиха следващата версия на Windows и тя е точно това, което се изисква от една съвременна операционна система. Под ръководството на Сатя Надела компанията най-накрая се движи в правилната посока и е на път окончателно да се освободи от глупостите сътворени по времето на Стив Балмър. Ако Бил Гейтс бе избрал за свой наследник не него, а човек с възможностите на Сатя Надела, в момента голяма част от нас щяха да ползват смартфони с Windows, кошмара Windows 8 нямаше да се е случвал, а екосистемата на Windows щеше да е голяма поне колкото тези на Googlе и Apple.

Но да се върнем в реалността. Какво ново ни предлага Windows 11?

Какво ново ни предлага Windows 11?

Първото нещо, което ще забележите в Windows 11, е, че тя включва ново меню „Старт“ и бутон „Старт“, които са центрирани в лентата на задачите. Този потребителски интерфейс е много подобен на това, което видяхме за първи път в Windows 10X – проект, първоначално планиран за устройства с два екрана, който Microsoft прекрати. Оказва се, че голяма част от работата по потребителския интерфейс на Windows 10X не е била напразна и той ще се използва почти без промяна в Windows 11.

За моя радост, новото стартово меню изоставя “живите плочки”, които първоначално бяха въведени в Windows 8, и залага повече на типичния стартов панел, който можете да намерите в Chrome OS или Android. Голяма част от центрирания външен вид е ясно повлияна от macOS и Chrome OS, а при Windows 11 се появяват и заоблените ъгли, които видяхме в Android и iOS.

Windows 11 ще включва и актуализирани тъмен и светъл режим, които изглеждат много по-добре от това, което сме виждали в Windows 10.

Microsoft също така подобрява жестовете, които можете да използвате на таблети. Вместо да превключва в режим на таблет, Windows 11 просто се адаптира, при което размерите на иконите се увеличават и раздалечават, за да се избегнат грешки. Подобрения има и при въвеждане на текст с писалка или чрез диктовка – операционната система автоматично поставя препинателните знаци и поддържа специални команди.

 Auto HDR, функция в Xbox Series X / S, ще бъде част от Windows 11.

Има добри новини и за геймърите. Auto HDR, функцията от Xbox Series X / S, ще стане част и от Windows 11. Активирането на Auto HDR ще добави висок динамичен обхват (HDR) към голям брой DirectX 11 и DirectX 12 игри, стига да имате съвместим HDR монитор.

Microsoft също така обещава подобрения в скоростта и производителността по време на игра. Друга функция от Xbox – DirectStorage е включена в Windows 11, за да се ускори зареждане на игрите. За целта ще трябва да разполагате с NVMe диск.

Xbox Game Pass също се интегрира в Windows 1

Xbox Game Pass също се интегрира в Windows 11 благодарение на новото приложение Xbox, което компанията тества от месеци в Windows 10. Геймърите, който плащат месечната вноска за Xbox Game Pass ще имат избор от над 100 игри, които да играят.

Eдна от най-важните новости на Windows 11 е новият магазин за приложения. Той е с променен дизайн и ще поддържа цял набор от приложения, които преди не бяха налични. Това включва приложения от Adobe Creative Suite и приложения за Android, включително TikTok и Instagram.

Разработчиците, които предлагат софтуера си с месечен абонамент ще могат да го правят и Microsoft няма да взема дял, като разработчиците могат дори да използват свои собствени системи за плащане, ако искат. „Windows винаги е защитавал суверенитета на създателите“, казва главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, очевидно заяждайки се с Apple, която е силно критикувана в момента по този повод.

И разбира се, най-голямата новина за новия магазин за приложения, че Windows 11 ще работи и с приложения за Android. Microsoft си партнира с Amazon и Intel , за да превърне това в реалност. В презентацията бяха показани TikTok и други приложения за Android, работещи заедно с програми за Windows. От Microsoft обещаха повече информация за поддръжката на Android приложения „през следващите месеци“.

Все още няма дата на пускане на Windows 11, но е сигурно, че ще се случи преди Новогодишните празници (най-вероятно в края на октомври или началото на ноември). Microsoft обеща да предостави новия Windows като безплатен ъпгрейд на потребителите на Windows 10. Слуховете, че собствениците на Windows 7 и Windows 8 също ще получат безплатен ъпгрейд, засега не са потвърдени.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Поддържа ли Windows 11 процесора ви?

Microsoft уточни процесорите, съвместими с Windows 11

Балони ще вдигат туристи на 30 км. височина

Space Perspective организира полети с балони на 30 км. височина