in

Android приложения с над 6 милиона изтегляния са крадели Facebook паролите на потребителите си

Google премахна от Play Store девет приложения за Android, след като изследователи от фирмата за сигурност Dr. Web установиха, че тези приложения са събирали паролите за вход във Facebook акаунтите на потребителите. Неприятното в случая е, че едно от приложенията е било свалено над 5.8 милиона пъти преди измамата да бъде разкрита.

В стремежа си да спечелят доверието на потребителите и да намалят тяхната предпазливост, приложенията са предоставяли напълно функциониращи услуги за редактиране и оформяне на снимки, упражнения и тренировки, хороскопи и премахване на нежелани файлове от устройства с Android. Всички идентифицирани приложения са предлагали на потребителите възможност да деактивират рекламите в приложенията, като влязат в профилите си във Facebook. Потребителите, които са избрали тази опция, са виждали истински формуляр за вход във Facebook, съдържащ полета за въвеждане на потребителски имена и пароли. След като потребителите въвеждали своите данни, те били изпращани до сървъри на злосторниците.

Ето и списък със спрените приложения:

PIP Photo: повече от 5.8 милиона изтегляния
Processing Photo: повече от 500 000 изтегляния
Rubbish Cleaner: повече от 100 000 изтегляния
Inwell Fitness: повече от 100 000 изтегляния
Horoscope Daily: повече от 100 000 изтегляния
App Lock Keep: повече от 50 000 изтегляния
Lockit Master: повече от 5 000 изтегляния
Horoscope Pi: 1,000 изтегляния
App Lock Manager: 10 изтегляния

Търсенето в Google Play показва, че всички приложения са вече премахнати от магазина. Говорител на Google заяви, че компанията също така е забранила на разработчиците на всичките девет приложения да работят с Google Play Store, което означава, че няма да им бъде позволено да представят нови приложения. Това е правилната постъпка на Google, но въпреки това тя представлява само минимално препятствие за разработчиците, тъй като те могат просто да регистрират нов акаунт за разработчици под друго име срещу еднократна такса от 25 USD.

Ако сте от потребителите изтеглили някое от горепосочените приложения, трябва първо да деинсталирате приложенията и да смените паролата си във Facebook. Инсталирането на антивирусна програма за Android от известна фирма за сигурност и пълното сканиране на Android устройството ви също няма да навреди.

Източник: Ars Technica

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Криптоборса стана официален спонсор на Formula 1

Криптоборса стана официален спонсор на Formula 1

В Китай въвеждат система за лицево разпознаване в игрите, която да предпази непълнолетните геймъри

В Китай въвеждат система за лицево разпознаване в игрите, която да предпази непълнолетните геймъри