in

Еврокомисията предлага да се забранят анонимните портфейли за криптовалути

Еврокомисията предлага да се забранят анонимните портфейли за криптовалути

Европейската комисия представи пакет от законодателни инициативи, насочени към регулиране на преводите между портфейли за криптовалути. Пакетът се основава на съществуващите правни норми относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В основата на пакета от предложения беше инициативата за пълна забрана на анонимните портфейли за криптовалути, предлагани на потребителите от услугите за криптовалути.

„С днешните изменения ще се гарантира, че трансферите на криптоактиви, като биткойн, са напълно проследими и че могат да се откриват и предотвратяват евентуалните им употреби за изпиране на пари и финансиране на тероризма. Освен това ще бъдат забранени анонимните портфейли за криптоактиви“, се казва в изявление на комисията.

Проблемът сега е, че само част от доставчиците на услуги свързани с криптовалути са обект на европейското законодателство за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Предложената реформа ще разшири обхвата на тези правила до целия сектор и ще затвори съществуващите “вратички” в законите. Така всички платформи за услуги ще бъдат задължени да извършват надлежна проверка на своите клиенти. Платформите, предоставящи такива услуги, ще трябва да събират пълна информация за клиентите си: имена, адреси, номера на паспорти и други документи за самоличност, както и дати и места на раждане.

Според ЕК друг сериозен проблем е, че в държавите членки на ЕС има значително различаващи се закони за пране на пари и финансиране на тероризма, от което се възползват организираните престъпни групи. С цел ограничаване на тази незаконна дейност, при прехвърлянията на цифрови активи ще се събират данни както за изпращача, така и за получателя, които при необходимост ще се предоставят на органите.

На обвиненията, че предлаганите правила ще попречат на фирмите занимаващи се с криптовалути, от ЕК отговарят така:  

Тези предложения са разработени така, че да намерят правилния баланс между справянето със заплахите свързани с пране на пари и финансиране на тероризма, като същевременно не създават прекомерна регулаторна тежест за индустрията. Напротив, тези предложения ще помогнат за развитието на сектора на криптоактивите в ЕС, тъй като той ще се възползва от актуализирана, хармонизирана правна рамка в целия ЕС и сигурността, която тя дава.”

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
На 22 юли CoD: Black Ops Cold War ще стартира безплатна мултиплейър седмица

На 22 юли CoD: Black Ops Cold War ще стартира безплатна мултиплейър седмица

Опасен вирус заразява компютрите на любителите на пиратски игри и софтуер

Опасен вирус заразява компютрите на любителите на пиратски игри и софтуер