in

Google се готви да промени радикално модела си за търсене

Google ще ползва източници на 75 езика, за да отговаря на сложни въпроси

През 2019 г. Google представи технологията BERT, която прави опит да „разбира“ сложно формулирани заявки. Две години по-късно компанията обяви планирана актуализация на търсачката, която ще ѝ позволява да стане „хиляда пъти по-мощна“, отколкото и позволява вече остарялата система от алгоритми BERT.

Така нареченият многозадачен унифициран модел (MUM) ще промени начина, по който се обработват заявките и се показват резултатите, като предоставя на потребителите по-точна информация от множество източници.

Според Панду Наяк от Google MUM е проектиран така, че да „разбира“ едновременно различни видове информация, включително текст, изображения и аудио съдържание. Компанията очаква потребителите да могат да комбинират информация в заявки, като например да качат снимка на чифт обувки и да попитат „Дали ще са подходящи за изкачване на планината Фуджи?“. Със снимка ще може да се комбинира и гласово запитване, вместо текст.

Google ще може да отговори на сложни въпроси

Google все още решава как ще работят някои функции, но Наяк споделя, че някои от тях ще започнат да се прилагат съвсем скоро. „Ще бъда разочарован, ако говорим за пет години“, заяви той. – „Смятам, че това, което виждаме в лабораторията, е достатъчно интересно, за да може част от него да излезе наяве доста по-рано.”

В дългосрочен план технологията MUM ще помогне за по-добро разбиране на по-сложните въпроси на потребителите. Специалистите от Google, дават следния пример. Да предположим, че сте написали в търсачката: „Разходих се по планината Адамс, а следващата есен планирам да посетя планината Фуджи – какво трябва да направя по различен начин?“ Днес, този въпрос няма да получи добър отговор. За да получите информация, трябва да извършите няколко търсения като опростите и разделите въпросите си, но в Google се надяват, че след въвеждането на модела MUM търсачката ще може да ви “разбере” и да ви даде отговор веднага все едно сте попитали експерт в съответната област.
При това системата ще включва и информация от източници на 75 езика, като естествено, отговора ще бъде на езика използван от питащия. Така ще бъде премахната езиковата бариера и ще могат да се ползват местни източници. В примера с планината Фуджи, ще може да се използва информация от японски форуми и специализирани сайтове, която разбираемо ще е най-точна и най-достоверна.

Google се готви да промени радикално модела си за търсене

Описаната функция ще бъде едно от основните предимства на търсачката на Google, която постепенно се отказва от предоставянето на обикновен списък с връзки. Google отчасти вече изпробва MUM, като в горната част на панелите с резултати от търсенето предоставя кратки отговори на някои от заявките. С времето модела MUM ще позволи тези отговори да станат все по-точни и по-задълбочени.

Въпреки че правилните отговори на сложни заявки са все още в етап на разработка, MUM вече е готов да се ползва за по-прости задачи. Google съобщи, че новите алгоритми вече са били използвани за предоставяне на информация за ваксините и COVID-19.

Появиха се и критици, които обвиняват компанията, че ако дава незабавни отговори на заявките за търсене и връзки към сайтове, свързани с Google, това буквално ще спира потребителите да изследват други сегменти на уеб и ще даде прекалено много мощ в ръцете на Google. Представители на Интернет гиганта обаче не приемат тези критики и твърдят, че целта на MUM не е просто да дава готови отговори. Според тях, системата пак ще насочва потребителите към външни страници, несвързани с Google, просто резултатите ще са много по-точни, добре структурирани и от достоверни източници.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Ричард Брансън се готви да победи Джеф Безос в милиардерската битка за Космоса

Ричард Брансън се готви да победи Джеф Безос в милиардерската битка за Космоса

Тръмп все пак си направи социална мрежа

Тръмп все пак си направи социална мрежа