in

Microsoft работи по собствен ARM процесор

След успеха на Apple при разработването на собствени ARM процесори, Microsoft също реши да навлезе в тази обещаваща ниша. Според вътрешни източници, във фирмата работят по собствен ARM процесор заедно с производителя на чипове Qualcomm. Чипсетът с кодово име Microsoft SQ2 ще бъде с производителност и характеристики, сравними с тези на Apple M1.

Създаването на хардуера ще е изцяло задача на специалистите на Qualcomm , а ролята на Microsoft ще е да осигури безпроблемна съвместимост между чипа и x86/x64 софтуера . Все още няма подробна информация как точно ще се осъществява това, но най-вероятно ще се използва софтуер като Intel Bridge, но в обратен ред – стартиране на приложения за Windows на процесор ARM.

Съобщава се, че чипсетът има 8 ядра с процесорна честота до 3,15 GHz, както и вграден графичен ускорител. Подробностите за производителността са оскъдни, но се загатва, че тя е достатъчна за стрийминг на видео с висока резолюция и ще е съизмерима с тази на Apple M1. Подсистемата за памет включва кеш на три нива и поддържа най-новия стандарт LPDDR5.

Според изтеклите данни, новият чип ще се използва в следващото поколение лаптопи Surface Pro X с Windows 11. Точна дата за пускането им на пазара не се посочва, но е логично това да се случи около пускането на новата операционна система на Microsoft.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Norton води преговори за закупуване на Avast

Norton води преговори за закупуване на Avast – сделката се очаква още този месец

Напълно роботизирана пицария заработи в Париж

Напълно роботизирана пицария вече обслужва клиентите си в Париж