in

Пентагонът анулира договор за 10 милиарда долара с Microsoft


Министерството на отбраната на САЩ реши да анулира договор за облачни услуги на стойност 10 милиарда долара, който беше сключен с Microsoft през 2019 г. Наред с това Пентагонът обяви стартирането на нов проект за облачни услуги, до който се очаква да се опитат да получат достъп Microsoft и Amazon.

„Поради променящите се изисквания, нарастващите възможности на изчислителните системи и развитието на индустрията, договорът за облачни услуги вече не отговаря на нуждите на Министерството на отбраната. JEDI беше разработена в момент, когато нуждите на Министерството бяха различни, а технологията за CSP не беше толкова развита“, заяви говорител на Пентагона.

Министерството на отбраната обяви и намерението си да възложи нов договор за облачни услуги, наречен Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC). Предварителната оценка на Пентагонът е, че само Amazon и Microsoft са в състояние да осигурят необходимата инфраструктура за този проект. Въпреки това военните възнамеряват да проведат цялостно пазарно проучване, за да проверят способността на конкурентите да отговорят на изискванията на министерството.

Microsoft реагира на решението на Пентагона в своя блог:
 „Министерството на отбраната е изправено пред труден избор: да продължи съдебната битка, която може да продължи с години, или да намери друг начин за действие. Тъй като сигурността на САЩ чрез осигуряване на модернизация на критични за сигурността технологии е по-важна от всеки отделен договор, ние уважаваме и приемаме решението на Министерството на отбраната на САЩ да продължи напред по друг път за осигуряване на общата ни безопасност“, се казва в изявление на Microsoft.

Говорител на Amazon заяви, че компанията „разбира и е съгласна“ с решението на Пентагона. Той също така добави, че „предишния договор е бил възложен не на база на офертите, а е резултат от външни влияния, които нямат място в обществените поръчки“. Говорителят на компанията добавя, че Amazon продължава да подкрепя американската армия и винаги е в готовност да осигурява на американците и техните съюзници достъп до най-добрите технологии на изгодна цена.

Източник The Verge

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
В Китай въвеждат система за лицево разпознаване в игрите, която да предпази непълнолетните геймъри

В Китай въвеждат система за лицево разпознаване в игрите, която да предпази непълнолетните геймъри

Статистика на Steam за юни показва, че геймърите отново предпочитат Intel процесори

Статистика на Steam за юни показва, че геймърите отново предпочитат Intel процесори