in

И Стив Возняк ще инвестира в космическа компания

Съоснователят на Apple Стив Возняк обяви в Twitter създаването на частна космическа компания, наречена Privateer Space. За съжаление, освен че обещава да направи компанията „различна от всички останали“, г-н Возняк не разкрива никакви подробности за новото начинание.

Интересно е, че думата Privateer има няколко значения, едно от които е: „кораб, който има разрешение от правителството да пиратства и плячкосва плавателни съдове“. Това значение и предишни информации в Интернет породиха спекулации, че компанията ще се занимава със събиране и преработка на изоставени в орбита спътници и всякакъв друг „космически боклук“.

В описанието на тийзър видеото на Privateer Space, публикувано в YouTube, се споменава, че съосновател на новата компания е бившият инженер на Apple Алекс Филдинг. Трябва да се отбележи, че Возняк и Филдинг са работили заедно по редица различни проекти в миналото. През 2002 г. те стават съоснователи на компанията Wheels of Zeus (WoZ), която разработва интелигентни проследяващи устройства, базирани на сателитната навигация GPS. По-късно Возняк се присъединява към борда на директорите на Ropcord Networks – компания за роботика, която Филдинг основава след закриването на Wheel of Zeus през 2006 г.   

На официалния уебсайт на Privateer Space се казва, че повече подробности за новата космическа компания ще бъдат представени на предстоящата технологична конференция AMOS, която ще се проведе на 14 септември на остров Мауи в Хавайския архипелаг.

Возняк и Филдинг надали планират да навлязат в силно конкурентния пазар на космическия туризъм, който е доминиран от SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, затова предположенията, че компанията ще се занимава със събиране и преработка на космически „боклук“ звучат логично.

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Apple предупреждава, че вибрациите от мотоциклет могат да повредят iPhone

Apple предупреждава, че вибрациите от мотоциклет могат да повредят iPhone

Facebook има специални правила за специалните хора

Във Facebook позволявали на известните личности да не спазват правилата за простосмъртни