in

ProtonMail в скандал с разкриване на IP адресите използвани от френски екоактивисти

ProtonMail в скандал с разкриване на IP адресите използвани от френски екоактивисти

Въпреки че от ProtonMail  постоянно повтарят, че осигуряват високо ниво на защита на личните данни на клиентите си и многократно са заявявали, че не събират IP адреси на потребителите си, стана ясно, че са разкрили пред швейцарските власти IP-тата на няколко от френските си потребители. При това не си мислете, че става въпрос за серийни убийци или терористи. “Опасните престъпници” са екоактивисти свързани със зеленото движение „Youth for Climate“. Какво точно е насочило разследващите органите към техните действия, засега не е известно, но най-вероятно става въпрос за организиране на непозволени протести.

Много потребители във форумите  бяха изненадани и ядосани, че услугата може да предостави на трети страни IP адреси им, тъй като в миналото компанията многократно е заявявала, че тези данни не се събират, като по този начин заблуждава хората, че няма достъп до тях и това гарантира анонимността им.

Разбира се, базираният в Швейцария ProtonMail не е освободен от необходимостта да спазва местните закони, дори да обещава на потребителите поверителност. В такъв случай обаче услугата трябва да обясни на потребителите, че не записва IP адресите им по подразбиране, но през цялото време има достъп до тях и в определени случаи е длъжна да ги разкрие.

От фирмата се опитват да намалят PR щетите с изявление по случая в блога си:

При никакви обстоятелства нашето криптиране не може да бъде заобиколено, което означава, че имейли, прикачени файлове, календари, файлове и т.н. не могат да бъдат разчетени дори при поискване от съответните органи.

ProtonMail не предава данни на чужди правителства; това е незаконно съгласно член 271 от Наказателния кодекс на Швейцария. Спазваме само законовите разпоредби на швейцарските власти. От своя страна швейцарските власти одобряват само искания, които са в съответствие с швейцарското законодателство.

Според швейцарското законодателство електронната поща и VPN услугите се регулират по различен начин и ProtonVPN не може да бъде принудена да регистрира данни на потребителите.

Поради строгата конфиденциалност на потребителите на Proton, ние не знаем самоличността на нашите потребители и не сме знаели, че хората, чиито IP адреси са дадени на властите са екоактивисти и целта на организацията им е била да се борят срещу човешките дейности, предизвикващи промяна в климата. Това, което знаем, е, че искането на швейцарското правителство е постъпило по канали, които обикновено са запазени за разследвания на тежки престъпления. Не е имало правна възможност да се противопоставим или да се борим срещу това конкретно искане.”

Компанията отбелязва също, че ще актуализира данните публикувани на уебсайта, за да изясни по-добре задълженията на ProtonMail в случай на наказателно преследване, и се извинява, че това не е било направено по-рано.

Източник: www.slashgear.com

Written by androida

What do you think?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
HUAWEI Mate 50 ще поддържа сателитни комуникации

Huawei Mate 50 ще поддържа сателитна комуникация

Роботи ще помагат на полицията в Сингапур

Роботи ще помагат на полицията в Сингапур